Gevolgen AVG privacy wet

In mei 2018 wordt de nieuwe AVG privacywet van kracht. Een wet waarin geregeld wordt hoe je omgaat met persoonlijke gegevens. Wie via zijn website mensen laat inschrijven voor een nieuwsbrief, of bijvoorbeeld persoonsgegevens binnen krijgt ivm verkopen online, moet hier echt even aandacht aan schenken.

Een helder overzicht van de aspecten waar je rekening mee moet houden vind je bij het IMU.

Uit dat artikel destilleer ik een paar stukken waarvan ik weet dat ze relevant zijn voor (een aantal van) mijn klanten.

1:

Mensen moeten expliciet toestemming geven, dus vooraf aangevinkte vakjes zijn verleden tijd.

2:

Zorg ervoor dat je alleen die gegevens verzamelt die relevant zijn. Voor een nieuwsbrief heb je meestal geen geboortedatum nodig, en hoef je ook niet te weten of iemand man of vrouw is. Houd het eenvoudig; naam, e-mailadres is voldoende. Mocht in jouw geval meer nodig zijn omdat je daarmee specifieke informatie kunt delen met de betreffende persoon, dan is het zaak te vermelden waarom je die informatie vraagt.

3:

Zorg voor goede beveiliging van je site. Dit betekent dat wanneer je persoonsgegevens op je site verzamelt, je nu echt een SSL certificaat nodig hebt. Sowieso is dat inmiddels een aanrader voor iedereen.

4:

Mails sturen kun je alleen doen na specifieke toestemming. Dus niet meer na een event alle deelnemers automatisch op de mailinglijst; ze moeten expliciet toestemming geven.

En je huidige mailinglijst? Wanneer je het idee hebt dat (een deel van) je huidige mailinglijst niet deze expliciete toestemming heeft gegeven, kun je voor de zekerheid een mail sturen om dat alsnog te doen. Met de oproep om te bevestigen dat ze jouw mail nog steeds willen ontvangen. Duidelijke ja en nee knop. En wanneer geen ja, dan is het dus een nee.

5:

Neem een privacyverklaring op je website op. De privacyverklaring van de Consumentenbond schijnt een goede richtlijn te zijn.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *