Breed laminaat

Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, overweeg je wellicht breed laminaat. Dit type vloer wordt steeds populairder, en niet voor niets! Het is mooi, duurzaam en betaalbaar. In deze blogbijdrage bespreken we alles wat je moet weten over brede laminaatvloeren. We bespreken de verschillende soorten breed laminaat die beschikbaar zijn, hoe je het installeert en hoe je het onderhoudt. We bespreken ook de voor- en nadelen van dit type vloer. Aan het eind van dit artikel heeft je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te nemen of breed laminaat wel of niet de juiste vloer voor je is!

Soorten breed laminaat

Er zijn er zijn twee hoofdtypen breed laminaat: gefabriceerd en massief. Gefabriceerd breed laminaat bestaat uit meerdere lagen hout die aan elkaar worden gelijmd. De bovenste laag is een dunne laag hardhout, terwijl de onderste lagen van goedkoper multiplex zijn gemaakt. Massief breed laminaat wordt gemaakt van één stuk hout dat in planken is gefreesd.

Brede laminaatvloeren zijn ook verkrijgbaar in een verscheidenheid van kleuren en afwerkingen. De meest populaire afwerking is glanzend, maar je kunt ook matte, halfglanzende en zelfs getextureerde afwerkingen vinden. Er is ook een verscheidenheid aan kleuren beschikbaar, van lichte tot donkere houtsoorten en zelfs enkele leuke opties met patronen!

Installatie

De installatie van brede laminaatvloeren is een relatief eenvoudig proces. De eerste stap is het leggen van een vochtscherm, dat de vloer zal beschermen tegen vochtschade. Vervolgens worden de planken aan elkaar gelijmd of geklikt en vervolgens op de ondervloer gelegd. Als laatste stap worden de randen van de kamer afgewerkt.

Breed laminaat onderhouden

Een brede laminaatvloer is zeer onderhoudsvriendelijk. Het is belangrijk regelmatig te vegen of te stofzuigen om vuil en stof te verwijderen, maar voor de rest is er geen speciale zorg nodig om de vloer mooi te houden. Als er iets op de vloer wordt gemorst, is het wel belangrijk dit snel op te ruimen om vlekken te voorkomen.

Voor- en nadelen van breed laminaat

Er zijn voor- en nadelen aan elk type vloer, en breed laminaat is niet anders. Voordelen van breed laminaat zijn; 

  • Het is betaalbaar, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. 
  • Breed laminaat is ook een goede optie voor huizen met huisdieren of kinderen omdat het kras- en vlekbestendig is. 

De nadelen van breed laminaat zijn;

  • Het kan niet worden overgeschilderd. 
  • Het is gevoelig voor waterschade.

Daar is het, alles wat je moet weten over breed laminaat. We hopen dat je deze blog nuttig vond, bedankt voor het lezen!